Wasmachine verstopt, wat nu?

Is de wasmachine verstopt? Lekt de wasmachine onder het wasgoed? Is de machine klaar met het programma, maar zit er nog een laagje water in? In veel gevallen wijst een lekkende wasmachine of een wasmachine waar water in blijft staan op een verstopte afvoer. Wat kun je doen bij een verstopte wasmachine?

Dit kun je doen als je wasmachine verstopt zit

Niet zit te wachten op een verstopte wasmachine, maar gelukkig niet onoplosbaar. Dit betekent niet altijd dat je een gloednieuwe wasmachine moet kopen. Er zijn een paar heel eenvoudige stappen die je kunt nemen om je wasmachine te ontstoppen.

1.      Kokend water

Een veel voorkomende verstopping is er een die veroorzaakt wordt door vetafzetting in de afvoer. Je kunt die gemakkelijk ontstoppen door kokend water in de afvoer te gieten. In veel gevallen zul je eerst de sifon moeten losdraaien. Zorg dat er een emmer onder staat. Giet dan het kokende water in de afvoer, wacht een paar minuten en kijk dan of het water weer wegloopt.

2.      Azijn en soda

Loopt de afvoer nog steeds niet door nadat je er kokend water over hebt gegoten? Dan is de verstopping hardnekkiger. Vaak kun je de verstopping oplossen met zuiveringszout en azijn. Giet eerst een kopje zuiveringszout in de afvoer en dan een kopje azijn. Dit mengsel zal in de afvoer schuimen, dus houd een beetje afstand. Laat dit 15 tot 20 minuten in de afvoer zitten en spoel na met kokend water. Heb je de sifon losgedraaid? Draai hem dan weer vast en kijk of de afvoer ontstopt is.

3.      Gebruik een afvoerontstopper

Een andere manier om je afvoer te ontstoppen is het gebruik van een ontstoppingsveer. Als je er thuis geen hebt, kun je er een kopen in een bouwmarkt. Ook bij deze methode van ontstoppen is het belangrijk dat je een emmer onder de losgedraaide sifon zet. Duw dan de veer zo ver mogelijk in de afvoer en herhaal dit verschillende keren.

Werkt geen van de bovenstaande ontstoppingstechnieken? Dan is het verstandig om een loodgieter in te schakelen. Dan kun je er zeker van zijn dat verstoppingen en andere rioolproblemen vakkundig verholpen worden.

Plaats een reactie