Wat te doen bij een verstopping

Last van een verstopping? Het belangrijkste is om de verstopping te verhelpen. Hieronder lees je wat je moet doen om een verstopping op te lossen.

5 tips om een verstopping te verhelpen

Met de volgende handige, milieuvriendelijke en gemakkelijke tips kun je het probleem permanent of tijdelijk oplossen. Probeer ze eerst uit voor je loodgieter inschakelt.

Tip 1: Gebruik een ontstopper

Een verstopping wordt vaak veroorzaakt door een hardnekkige verstopping van vuil dat zich in de sifon heeft opgehoopt. Met een traditionele ontstopper kun je de afvoer vacuümtrekken, zodat allerlei soorten vuil en verstoppingen uit je afvoer worden losgemaakt. Je kunt dan onmiddellijk het vuil uitspoelen.

Tip 2: Maak de sifon schoon

Het schoonmaken van de sifon is iets wat je zelf kunt doen. Het is raadzaam dat je dit regelmatig doet. Je vermijdt er nare geurtjes mee en vooral een ergere verstopping.

Als tips 1 & 2 je niet het gewenste resultaat gaven, betekent dit dat de verstopping verderop in de pijp zit. Je kunt een verstopping verderop in de pijp oplossen met de volgende tips.

Tip 3: Ontstop de afvoer op een milieuvriendelijke manier.

Je kunt de afvoer ontstoppen door kokend water in de afvoer te gieten en misschien zal het kokende water de vetophoping letterlijk “wegsmelten”.

Als dit niet werkt, kun je proberen zuiveringszout (natriumbicarbonaat) en azijn te gebruiken (dit werkt meestal, tenzij er iets in vastzit dat niet kan oplossen). Dit is meestal efficiënt genoeg om de verstopping te verhelpen. Als het nog steeds niet opgelost is, kun je dit gemakkelijk nog eens herhalen. Milieuvriendelijker dan dit wordt het niet.

Tip 4: Gebruik de ontstoppingsveer

Deze tip geldt weer als de verstopping verder in je afvoerpijp zit. Met een ontstoppingsveer kun je de afvoerpijp weer vrijmaken tot op een plek waar je niet meteen bij kunt.

Tip 5: Voorkom met een eenvoudig zeefje

Door een klein, speciaal gemaakt zeefje in je afvoer te doen, kun je veel verstoppingen voorkomen. Je hebt ze tegenwoordig in allerlei materialen: plastic, rubber, roestvrijstaal, ze passen perfect in je mooie gootsteen of douche.

Plaats een reactie