De haagplant als populaire toevoeging aan je tuin

Je staat er misschien niet altijd bij stil, maar een haagplant is een zeer populaire toevoeging aan menig tuin. Maar waarom precies? Wat maakt een haagplant zo interessant? We zetten graag enkele redenen op een rijtje, zodat je snapt wat deze planten allemaal te bieden hebben en waarom dat ervoor zorgt dat ze nog altijd zo talrijk aanwezig zijn.

Ze zijn geluiddempend

Het feit dat je een dikke haag hebt, betekent vaak dat je minder zal meekrijgen van wat er achter die haag gebeurt. Haagplanten zijn namelijk geluiddempend en zorgen ervoor dat je veel minder snel last hebt van lawaai van de buren, of van de straat. Natuurlijk zijn ze niet volledig geluiddicht, maar wie een haag heeft, zal al snel merken dat het een stukje rustiger is geworden in de tuin. En dat is natuurlijk waardevol, want je zit natuurlijk niet in de tuin om steeds het gebabbel van de buren te moeten horen, of gestoord te worden door auto’s die voorbij razen.

Ze groeien snel

Een nadeel van een mooie boom is, dat hij tijd nodig heeft om uit te groeien tot die stoere, stevige boom. Wie jonge boompjes plant, zal vervolgens vele jaren moeten wachten totdat die boompjes een beetje vlees op de spreekwoordelijke botten krijgen. Bij een haagplant is dat anders; heggen groeien namelijk bijzonder snel. Dat heeft als grote voordeel, dat ze rap dichtgroeien en je dus al heel snel een mooie, volle haag hebt. Het nadeel is dat je wel vaak moet snoeien, om te voorkomen dat het uit de hand loopt. Gelukkig is het snoeien van een haag een koud kunstje en heb je niet echt groene vingers nodig om dit goed te doen. Wie twee keer per jaar goed aan de slag gaat tussen mei en september, zal zien dat de haag zich snel weer in het gareel laat brengen. Voorkom overigens dat je gaat snoeien tijdens vorst of volle zon; in beide gevallen valt er dan een natuurlijke bescherming weg, die de gezondheid van de haag niet ten goede komt.

Het is goed voor de natuur

Wat is er leuker dan een mooi vogelnestje in je haag in het voorjaar? De haag is een natuurlijke afscheiding en dat betekent dat de natuur hem ook zal omarmen. Een merel die op zoek is naar een goed plekje voor een nest, heeft aan een haag een prima plek. Dan hoor je in het voorjaar opeens getjilp vanuit de bosjes en blijkt er een vogelnestje te zitten met een stel jongen. Dit is natuurlijk een fraai fenomeen, maar het gaat verder dan alleen vogels. Ook verschillende vlinders, spinnen of insecten zullen er een prima thuis hebben en dat is goed voor het ecosysteem. Egeltjes hebben er een fraaie schuilplaats en je kat kan lekker onder de heg de schaduw opzoeken op een warme dag. Al met al is een haagplant dus niet alleen bijzonder praktisch, hij zorgt er ook voor dat de natuur naar je toe komt.

Plaats een reactie