Investeren in vastgoed: een goed idee?

Investeren in vastgoed klinkt voor veel mensen als muziek in de oren. Maandelijkse huursommen opstrijken, af en toe wat onderhoud uitvoeren of uitbesteden en weer door naar de volgende investering. Toch blijkt de praktijk vaak wat minder rooskleurig en zijn er flink wat zaken waar je rekening mee moet houden. Is investeren in vastgoed onder de streep een goed idee?

De voordelen

Het verhuren van vastgoed kent vele voordelen die het tot een waardevolle investering maken. Om te beginnen is vastgoed bestendig tegen de grillen van inflatie. Wanneer je namelijk een pand koopt om te verhuren, heb je de mogelijkheid om de huur te verhogen. Zo compenseer je dus de inflatie. Ook de waardestijging op lange termijn kan als groot voordeel dienen voor veel investeerders. Over het algemeen beleven de prijzen van huizen over een periode van zo’n tien jaar altijd een mooie stijging. Dat wil niet zeggen dat dit een garantie is. Laat de potentiële waardestijging niet je hoofdreden zijn om in te stappen en verdiep je ook in andere voor- en nadelen. Zaken als cashflow kunnen veel voordeliger zijn voor je investeringsavontuur. De bovenstaande voordelen gelden voor veel investeerders als de belangrijkste beweegredenen om te beginnen met vastgoed. Toch moet je ook rekening houden met een aantal zwaarwegende nadelen.

De nadelen

De nadelen van het investeren in vastgoed zijn niet onoverkomelijk, maar moeten zeker genoemd worden. In de huidige markt is het moeilijk voor te stellen, maar je panden kunnen leegstaan. Leegstand betekent een gebrek aan inkomsten, terwijl de kosten wel doorlopen. Daarnaast moet je rekening houden met een flink aantal regels. Dat betekent dus dat je je zal moeten verdiepen in de wet- en regelgeving rondom vastgoedbeheer. Ook het onderhoud van de panden die je bezit kunnen onverwacht hoger uitvallen dan ingecalculeerd. Vooral oudere panden kunnen met grote onderliggende problemen kampen, zoals gebrekkige isolatie of rottend materiaal. Tot slot heb je met vastgoed te maken met veranderende regels. Zeker nu de huizenprijzen zo veel zijn gestegen, staat de markt op scherp.

Uitbesteden

Veel nadelen zijn te voorkomen door het technisch vastgoedbeheer uit te besteden. De bedrijven die je hierbij kunnen helpen kennen de markt, wet- en regelgeving en kunnen zelfs het onderhoud van je panden verzorgen. Het is zeker interessant om je te verdiepen in deze mogelijkheden als je relatief onervaren bent in vastgoed of als je beperkte tijd tot je beschikking hebt. 

 

Plaats een reactie