Hoe gebruik ik veilig een cirkelzaag?

Wanneer u gaat klussen met een cirkelzaag is veiligheid geboden. De cirkelzaag staat vooral bekend om zijn gevaarlijke karakter. Een goede voorbereiding is daarom vereist, voordat u gaat zagen. Denk hierbij aan het gebruik maken van veiligheidsmiddelen, zoals een werkbril of handschoenen. Maar daarentegen ook de juiste keuze voor een cirkelzaag en dan met name de extra hulpmiddelen. De volgende tips helpen u om goed en tevens veilig de cirkelzaag te gebruiken:

Voordat u gaat zagen
‘Een goed begin is het halve werk’, sluit volledig aan bij het feit van een goede voorbereiding. Zoals eerder is gezegd kunt u kiezen voor veiligheidsmiddelen, maar is dit alleen al voldoende? Het antwoord hierop is per klusser verschillend, de ene klusser heeft namelijk meer ervaring dan de ander. De èèn neemt wel veiligheidsmaatregelen in tegenstelling tot andere klussers die zonder meer beginnen met zagen. Kies voor uw eigen veiligheid en maak bijvoorbeeld gebruik van extra hulpmiddelen, zoals een spouwmes (bestemd voor de tafelcirkelzaag) of stofafzuiging. Met een stofafzuiging voorkomt u namelijk dat er zaagsel wordt rond geslingerd, wat u wellicht kan verblinden.

Hoe zaagt u nu echt veilig?
Naast een goede voorbereiding, kunt u ook tijdens het zagen veiligheidsmaatregelen treffen. Ten eerste is het verstandig om maar èèn materiaal te zagen (bijvoorbeeld hout). Dit is namelijk verschillend per zaagblad. Niet elk zaagblad is namelijk geschikt voor hardhout of metaal. Ook moet u rekening houden met de diameter van uw zaagblad om blokkeringen te voorkomen. Ten tweede is het verstandig om uw ‘vrije’ hand uit de buurt van het zaagblad te houden. Daarnaast bent u alleen gefocust op de klus en gaat u bijvoorbeeld niet communiceren met anderen.

Berg uw cirkelzaag veilig op
Klaar met zagen? Berg uw cirkelzaag veilig op in bijvoorbeeld de bijgeleverde kist of koffer. Hierdoor grijpt u de volgende keer niet per ongeluk in het zaagblad. Ook zorgt u ervoor dat anderen niet de cirkelzaag gaan gebruiken, wanneer dit niet bedoeld is.

Welk gereedschap u ook gaat gebruiken, veiligheid is van belang. Misschien lijken bovenstaande tips overbodig, maar wees er dan wel van bewust dat gevaar zich in een klein hoekje bevindt.

Plaats een reactie