Wat is vochtbestrijding, en wanneer is het noodzakelijk?

Er zijn al heel veel mensen die kunnen getuigen van vochtproblemen in hun huis. Het gaat dan vaak om lekken in muren of daken. Indien deze lekken op tijd worden opgespoord, is de schade gering en de renovatie gemakkelijk. Echter worden de lekken vaak (veel) te laat ontdekt, waardoor er een grondigere vochtbestrijding nodig is. De meest voorkomende plaats in een huis waar men lekken kan krijgen is de kelder. Doordat deze ruimte zich ondergronds bevindt, moet het in tegenstelling tot de andere ruimtes in een huis veel meer opgewassen zijn tegen het vocht in de grond. Optrekkend vocht zorgt ervoor dat er veel schade ontstaat aan uwoning. Hierbij trekt het vocht langzaam in uw muur waardoor deze niet meer genoeg ondergrond kan bieden. Bekijk hier het Wikipedia-artikel over optrekkend vocht.

Verschillende technieken om aan vochtbestrijding te doen

Vandaag zijn er verschillende technieken mogelijk om aan vochtbestrijding te doen. In het meest gemakkelijke geval, is het lek dichten de beste oplossing. Het is niet alleen goedkoop, maar ook de meest eenvoudige techniek om aan vochtbestrijding te doen. Wel is het aangeraden wanneer men te kampen hebt met een complexe of grote lek toch een vakman in te schakelen. Zo ben je zeker dat de lek volledig dicht is.

Impregneren van de muren
Een andere techniek om aan vochtbestrijding te doen is het impregneren van de muren. Dit wordt gedaan wanneer de muren veel schade hebben geleden door de lek of lekken. Als men vochtbestrijding moet doen door het impregneren van de muren kan men dit beter niet zelf doen. Het is heel sterk aangeraden om in dat geval een professional in te schakelen aangezien het impregneren van muren een moeilijke manier van vochtbestrijding is. Indien men dit zelf doet en men maakt – door een gebrek aan kennis fouten – kan het zijn dat men het probleem alleen maar groter heeft gemaakt. Neem dus nooit zomaar de beslissing om zelf aan vochtbestrijding te doen. Het is vaak sterk aangeraden om zich alleszins bij een vakman te informeren of zelfs in te schakelen.

Plaats een reactie