Hoe zorg ik voor een betere hygiëne in de slaapkamer?

Waarschijnlijk wist je nog niet dat na de keuken, je slaapkamer de smerigste kamer in je woning is. Het is een plaats waar bacteriën en huisstofmijt volop aanwezig zijn. Van huisstofmijt kun je verschillende allergieën krijgen en de bacteriën zijn natuurlijk ook niet wenselijk. Die bacteriën zitten in je lakens, kussen, matras en andere weefsels. Daarnaast komen ze ook van je mobieltje af, die 500x meer bacteriën dan een wc-bril bevat en vaak zomaar op bed gegooid wordt.

Ventilatie
Het is belangrijk om dagelijks je slaapkamer goed te ventileren. Als je niet voor een goede ventilatie zorgt gaat je matras juist vochtig aanvoelen en wordt het een plaats waar schimmels en bacteriën zich makkelijk kunnen nestelen. Belangrijk is om op je bed een goed ventilerend dekbed te gebruiken die ervoor zorgt dat vocht afdrijft. Dit omdat je snachts natuurlijk ook zweet en dus dat vocht in je matras en dekbed terecht komt.

Huisstofmijt
Indien je allergisch bent voor huisstofmijt zul je ervoor moeten zorgen dat je een speciaal bedtextiel hebt. Heel belangrijk hierin is het om je hoofdkussen fris te houden en op tijd te vervangen. Na maximaal 5 jaar zul je een ander hoofdkussen in gebruik moeten nemen. Leg hem maandelijks ook even een half uurtje per kant in de zon, hiermee kun je huisstofmijt al voor een groot deel verwijderen.

Schoonmaken
Afhankelijk van het gebruik van je slaapkamer, als je bijvoorbeeld lang op bed televisie kijkt, dan is het verstandig om je beddegoed vaker schoon te maken. Daarnaast zijn de gebruikelijke huishoudelijke taken zoals stofzuigen, ramen zemen en stofafnemen met een vochtige doek heel belangrijk om goed bij te houden. Gordijnen zijn iets welke je ook niet moet vergeten om tijdig schoon te maken. En natuurlijk is het belangrijk om je slaapkamer netjes en schoon te houden. Ruim rommel op en laat kleren niet slingeren.

Plaats een reactie