Alles over de techniek achter metaalsnijden

Tegenwoordig zijn steeds meer voorwerpen die wij dagelijks gebruiken gemaakt van metaal. En dat is helemaal niet vreemd: metaal is makkelijk recyclebaar, stevig en goedkoper dan ooit om te verwerken. Wil je weten hoe metaal wordt gesneden en daarmee de basis vormt voor allerlei dagelijkse gebruiksvoorwerpen? Lees dan vooral verder. 

Lasers

Hoewel er andere manieren zijn om metaal te snijden, wordt er meestal gebruik gemaakt van lasers. Dit komt omdat lasers vele voordelen hebben. Lasers maken namelijk gebruik van een elektromagnetische stralingsbundel. Deze is heel geconcentreerd en daardoor heel klein. Hierdoor kan met lasers erg precies worden gesneden, waardoor het eindresultaat heel exact is. Met lasers kunnen allerlei soorten metalen van allerlei diktes gesneden worden: van dun aluminium tot dik RVS. Daarnaast is het gebruiken van lasers een erg goedkope manier om metaal te snijden en hebben lasers een relatief hoge snijsnelheid (maar dit is natuurlijk wel afhankelijk van het soort laser, metaal en de dikte van het metaal).

Verschillende soorten metaalsnijden

Er zijn verschillende manieren van metaalsnijden, die allemaal hun eigen voor- en nadelen en speciale toepassingen hebben. Zo kan je bijvoorbeeld metalen platen laten lasersnijden. Omdat dit allemaal automatisch en computergestuurd wordt, is het snel, goedkoop en precies. Daarnaast is het een goedkope én duurzame manier van metaalsnijden, omdat er zo veel mogelijk gebruikt gemaakt wordt van restanten. Ook behoort buislasersnijden tot één van de mogelijkheden. Deze manier van metaalsnijden is uitermate geschikt om buizen van allerlei groottes en vormen mee te snijden. Door buizen met een laser te snijden, bespaar je veel geld en tijd omdat er naderhand minder gelast en geslepen hoeft te worden. Ook is het maken van een mal niet meer nodig.

Plaats een reactie