De werking van een infraroodcamera bij een lekkage

Indien er sprake is van een lekkage kunnen er meerdere werkwijzen worden toegepast om het lek te detecteren. Doordat er vaak apparatuur vereist is om een lek op een snelle wijze te vinden, is het verstandig om direct een expert in te schakelen.

De expert zal snel langskomen om het lek te vinden, zodat de gevolgen beperkt zullen blijven. Afhankelijk van de locatie en de situatie bepaalt de expert welke hulpmiddelen er worden ingezet om het lek zo snel mogelijk op te sporen. Eén van de middelen is een infraroodcamera: een enorm handig apparaat dat erg nuttig is om een lek op te sporen. In dit artikel geven wij meer informatie over dit apparaat en zijn werking.

Wat meet een infraroodcamera?

Een waterlek opsporen kan door verschillende dingen te meten, waaronder de temperatuur. De infraroodcamera is in staat om door de muren heen te kijken, waardoor de muur niet opengebroken hoeft te worden en dus onbeschadigd blijft. De infraroodcamera zal hierbij de temperatuur in de muren meten. Aan de hand van deze informatie kan de expert, zoals een dakinspecteur, het lek opsporen.

Waarom meet je de temperatuur?

Het klinkt misschien gek, maar de temperatuur verklapt direct waar een lek zich bevindt. Dit heeft te maken met de duidelijkheid van kleuren. Huh? Laat mij het uitleggen. 

Op de infraroodcamera zullen er verschillende kleuren worden weergegeven die allen een andere temperatuur aangeven. Indien er geen sprake is van een lekkage, zullen de warmwaterleidingen duidelijk in beeld komen. De omgeving is namelijk een stuk kouder dan de leidingen. Indien er wel sprake is van een lekkage, zullen de warmwaterleidingen erg onduidelijk afgebeeld staan. De warmte uit de leidingen vloeit namelijk weg, waardoor de infraroodcamera op alle locaties in de muur allemaal verschillende temperaturen meet. Op die manier kan een lekkage snel en gemakkelijk opgespoord worden.

Plaats een reactie