Zo geef je je dakpannen weer een frisse uitstraling

De dakpannen van je woning kunnen door verschillende omstandigheden minder mooi worden. Hierdoor kan meteen de hele uitstraling van je woning achteruit gaan. Merk jij dat jouw dakpannen ook achteruit gaan? En zou je graag je woning weer een frisse look geven? In dit artikel geef ik je drie manieren om je dakpannen weer een frisse uitstraling te geven. 

Reinig de dakpannen

Wanneer de dakpannen op je woning alleen wat viezig zijn, maar niet kapot, dan is het niet nodig om ze helemaal te vervangen. In dat geval kun je ze door ze goed te reinigen al een stuk frisser maken. Je kunt dit natuurlijk uitbesteden, maar je kunt het ook zelf doen met een hogedrukspuit en wat schoonmaakmiddel. Let hierbij wel op om wat voor dakpannen het gaat, sommige dakpannen kunnen niet goed omgaan met de hogedrukspuit. Wanneer je zelf aan de slag gaat, kun je met een hogedrukspuit eerst het losse vuil en mos van het dak af spuiten. Als dit nog niet het gewenste resultaat geeft, kun je de dakpannen met schoonmaakmiddel insmeren. Laat dit een tijdje intrekken en spuit dit vervolgens af met de hogedrukspuit. 

Let op: Wees te allen tijde voorzichtig, je staat tenslotte op een flinke hoogte.

Geef je dakpannen een ander kleurtje

Zijn je dakpannen dof en poreus geworden, maar wordt het daarnaast ook weleens tijd voor een ander kleurtje? Dan kun je gebruik maken van dakcoating. Hiermee kun je je dakpannen een ander kleurtje geven. Je zou het dan ook kunnen zien als het schilderen van je dakpannen. Hierdoor krijgt je hele woning meteen een andere uitstraling en zijn je dakpannen weer netjes en schoon. 

Tip: Ga wel van tevoren na of de kleur geen onderdeel is van een bestemmingsplan van de gemeente. Woon je bijvoorbeeld in een bepaalde buurt in Assen waar alle dakpannen rood zijn? Dan kan het best zijn dat jouw dakpannen ook rood moeten blijven. Wanneer je hier niet aan vast zit, dan kan een dakdekker in Assen je dakpannen voor je coaten.

Laat je dakpannen vervangen

De laatste optie om het aanzicht van je dak frisser te maken, is door de dakpannen te vervangen. Hierbij worden de oude dakpannen verwijderd en wordt er een nieuwe laag dakpannen op het dak gelegd. Dit is wel de duurste optie van de drie, dus altijd goed om eerst te kijken of je dakpannen echt toe zijn aan vervanging. Sommige dakpannen liggen al zo lang op het dak, dat het echt niet meer anders kan. Dakpannen vervangen is een klus die in de meeste gevallen uit handen wordt gegeven aan een professional.

Plaats een reactie