Betonvloer coating leggen, hoe doe je dat?

Door het aanbrengen van betonvloer coating, zal je gietvloer er weer als nieuw uitzien en heb je er weer vele jaren plezier van. Vloercoating brengt een nieuwe laag bescherming over de vloer en geeft hem een bijzonder strak, als nieuw-ogend uiterlijk. Maar hoe doe je dit precies en waar moet je rekening mee houden?

Maak de ondervloer helemaal schoon en vlak
De ondervloer is van groot belang bij het aanbrengen van coating. De coating moet zich goed hechten aan de ondervloer en om dit te bereiken, moet je aan de slag. De vloer moet namelijk helemaal stofvrij zijn, vrij zijn van vuil en het is ook belangrijk dat er geen vuil op te vinden is. Wie coating aanbrengt op een vuile, stoffige vloer zal snel merken dat de coating niet goed hecht en dat je de vloer eigenlijk meer kwaad dan goed hebt gedaan. Daarom is het van levensbelang om de vloer helemaal schoon te maken, zodat de coating straks perfect hecht en je ook echt het plezier ervan kan beleven.

Ventileer de ruimte goed en denk om het vochtgehalte
Coating moet drogen en om goed te kunnen drogen, mag de ruimte niet te vochtig zijn. De luchtvochtigheid moet minder dan tachtig procent zijn, omdat het drogen anders simpelweg niet goed lukt. Ook is het belangrijk om de ruimte goed te ventileren; zet ramen en deuren open, zodat het ventilatieproces goed op gang komt. Dit bij elkaar creëert ideale omstandigheden voor het drogen van de coating en dus voor het leveren van de perfecte beschermlaag voor je betonvloer.

Denk aan de tijd die het kost om de vloer te laten drogen
Vloercoating heeft tijd nodig om goed te kunnen drogen en het is belangrijk dat je de vloer die tijd ook echt geeft. Bij ideale omstandigheden heeft de vloer sowieso 24 uur nodig om goed te kunnen drogen, maar ook na die 24 uur kan je er nog niet volledig gebruik van maken. Je kan er wel overheen lopen, maar verder moet je nog erg voorzichtig zijn. Denk aan ongeveer een week om echt goed uit te harden. Het is belangrijk om deze tijden ook echt te hanteren, omdat je anders weer helemaal overnieuw kan beginnen. Vloercoating die te vroeg weer volledig in gebruik wordt genomen, raakt beschadigd en dus zal het proces dan weer helemaal overnieuw gedaan moeten worden. Zorg daarom dat je je goed aan de droogtijden houdt, zodat je niet onnodig werk van werk zal hebben. Op die manier zal je er zeker het meeste plezier van hebben.

Zoek naar oneffenheden
Het kan natuurlijk gebeuren dat de vloer de nodige oneffenheden heeft. Door hier goed naar te speuren, kan je deze er in een vroeg stadium uithalen. Dit doe je door ze glad te strijken en er dus voor te zorgen dat de vloer straks zo mooi mogelijk is. Oneffenheden horen erbij, zo kort na het droogproces, maar wie er op tijd bij is, kan ze nog keurig gladstrijken en de vloer dus zo egaal mogelijk maken. 

Plaats een reactie