Je eigen tuinontwerp maken: van inspiratie tot belichtingsplan

Voor het ontwerpen van je tuin hoef je echt niet altijd een ontwerper in te huren, dat kun jij ook gewoon zelf. In dit artikel vertel ik je stap voor stap hoe je je eigen ontwerp kunt maken voor jouw droomtuin.

Laat je inspireren

Wanneer je een tuin gaat ontwerpen is de eerste stap om te bedenken wat je allemaal in de tuin terug wilt zien. Wil je alleen een zitplek om te loungen? Of wil je ook een aparte eettafel? Denk ook aan andere aspecten. Wil je bijvoorbeeld ook een zwembad in de tuin? Of een vijver? Dan is het belangrijk om dat vast mee te nemen. Vervolgens kun je alvast inspiratie opdoen voor de verschillende aspecten. Zie je leuke plaatjes op internet? Of heb je iets in een tuinwinkel gezien wat je mooi vindt? Verzamel dan alles op één plek zodat je later je ideeën kunt filteren en kunt kijken wat je echt in je tuin terug wilt zien.

Meet nauwkeurig en teken het in

De tweede stap bij het tuinontwerp is om je tuin zo nauwkeurig mogelijk op te meten en dit uit te tekenen op schaal. Hier kun je alle aspecten vervolgens op schaal op intekenen. Zo kun je zien of alle dingen die je graag in je tuin wilt ook daadwerkelijk passen. Een tip is om alle aspecten uit losse papiertjes te knippen, zodat je ze in verschillende composities op het ontwerp kunt leggen. Hierdoor hoef je niet iedere keer een compleet nieuw ontwerp uit te tekenen. Pas als je het echt zeker weet teken je de aspecten in op de tekening. Dit is ook het moment om te bepalen welke aspecten er echt in de tuin moeten komen en welke toch geschrapt worden  

Planten en materialen kiezen

Wanneer je alle aspecten op de juiste plek in je tuin hebt getekend, is het tijd om de laatste stap te zetten. Kies welke materialen je in de rest van je tuin wilt gebruiken en teken ook deze in. Wil je bijvoorbeeld een bepaalde rechthoekige tegel gebruiken? Dan kun je deze alvast intekenen in de schets. Bepaal ook welke planten je graag in je tuin wilt hebben. Denk hierbij goed na hoe de stand van de zon is in je tuin en welke planten het meest geschikt zijn voor welke plek.

Belichting

Wil je je tuin helemaal mooi afmaken? Dan mag een goed belichtingsplan niet ontbreken. Ook deze kun je vast intekenen in je ontwerp. Bij het belichtingsplan kijk je naar de plekken die je graag wilt belichten. Denk hierbij aan de looppaden in je tuin, aan de zitplekken, maar ook aan de borderbakken met planten er in. Belichting in de tuin is niet alleen mooi, maar draagt ook bij aan de veiligheid van je tuin.

Plaats een reactie