Wat is schapengaas?

Bij schapengaas zijn de mazen in het gaas niet allemaal even groot. Onderaan het gaas zijn de mazen klein, maar naarmate je hoger in het gaas komt worden de mazen groter. Dit voorkomt dat kleine dieren onderaan door het gaas kunnen kruipen, terwijl het voor grotere dieren niet uit maakt dat de mazen aan de bovenkant van het gaas groter zijn. Zij kunnen toch niet door de grootste mazen in het gaas.

Zijn er nog verschillende soorten en maten mogelijk bij schapengaas?

Schapengaas wordt verkocht op rollen van 50 meter. Voor de hoogte kun je kiezen uit 80 centimeter of 1 meter en voor de dikte van de draad uit 2 millimeter of 3 millimeter. Schapengaas is verkrijgbaar in 3 soorten, namelijk: normaal, zwaar of extra zwaar. Bovendien heeft schapengaas een aanduiding zoals 80/8/15. Dan is het van belang om te weten dat het eerste getal de hoogte van het gaas aangeeft, dat het tweede getal voor het aantal horizontale draden staat dat geweven is en dat het derde getal de afstand is, tussen de draden die verticaal aangebracht zijn. Daarnaast is het tegenwoordig zelfs mogelijk om geplastificeerd gaas te kopen.

Wat kost een hek van schapengaas?

De kosten van schapengaas zijn afhankelijk van de maat, de dikte van de draden en de grootte van de mazen. Voor een rol van 50 meter, met een hoogte van 1 meter en een draaddikte van 2 millimeter ben je ongeveer € 80 kwijt. Voor de zwaardere soort moet je voor dezelfde hoogte en draaddikte op € 100 rekenen, terwijl dit voor extra zwaar gaas al op zo’n € 160 ligt. Dan zie je dat het verschil in prijs tussen normaal en extra zwaar al € 80 voor een rol van 50 meter is. Het loont dus zeker de moeite om te overwegen welke kwaliteit gaas je nodig hebt, alvorens te bestellen. Naast het gaas komen er ook nog kosten bij voor de palen en het bevestigingsmateriaal. Voor de palen kun je kiezen tussen hout en metaal, waarbij metalen palen wel langer mee gaan, maar ook meteen een stuk duurder in aanschaf zijn. Afhankelijk van de soort paal, alsmede de lengte en de dikte zijn deze al verkrijgbaar vanaf € 2 per paal, waarbij de kosten op kunnen lopen tot € 20 per paal.

Waarom zou je een hek van schapengaas plaatsen?

Het plaatsen van een hek is sowieso aan te raden als je een klein boerderijtje in je tuin hebt. Op de site van Resifence kun je de soorten gaas bekijken. Zoals de naam al aangeeft kun je schapengaas prima gebruiken om een schapenweide te omheinen, maar ook als je niet wil dat bijvoorbeeld je hond het erf verlaat, dan is een omheining van gaas uitermate geschikt. Het is zelfs mogelijk om het gaas te gebruiken om er een hele grote bench van de maken, zodat je niet het hele terrein voor de hond hoeft te omheinen, maar kan volstaan met een paar m².

Plaats een reactie