Alles wat je moet weten over het schuifdeurbeslag

Indien u nou alleen een schuifdeur wilt assembleren of dit laat doen door een vakman; u heeft immer een schuifdeurbeslag nodig. Schuifdeuren wordt geplaatst in een raamwerk: het schuifdeurbeslag. Dit raamwerk kan, net als de schuifdeur zelf, van divers materiaal gemaakt zijn. Denk aan metaal, of juist eentje van hout of kunststof.

Inhoud van het schuifdeurbeslag
Het raamwerk wordt bovenop de deuropening opgehangen waar de schuifdeur gemonteerd wordt. In het beslag zitten onder meer wieltjes die de deur geleiden bij het openen en afsluiten van de deur. In totaal bestaat het beslag uit de volgende onderdelen:

  • een rails
  • een ophangset
  • schijfdeurhangrollen: de wieltjes om de deur te geleiden
  • montagebeugels of wandbevestiging

Er zijn een paar mogelijkheden om een schuifdeur te laten rollen.

  • In het deurbeslag zitten twee hangrollen of wieltjes. De deur rolt langs de wieltjes bij het open- en dichtdoen van de schuifdeur.
  • Aan de schuifdeur zitten een setje wieltjes gemonteerd, die in een rails vallen van het beslag.

De rails
U heeft steevast een rails nodig om de deur aan op te hangen. Deze rails zit sowieso boven de schuifdeur en is gemaakt van metaal. Dit is de geleider van de schuifdeur. Er zijn twee soorten rails waaruit u kunt kiezen:

  • Metalen rail: dit is het meest gekozen systeem. Hierbij zit zowel boven als onder de deur een rails. De schuifdeur wordt aan een van de kanten bevestigd, zodat hij kan rollen.
  • Rollersysteem: dit is een moderner systeem. De rails is in dit geval enkel een metalen lat boven de deur. Aan de deur zit een systeem met wielen, dat vervolgens aan de metalen lat wordt gehangen. De wielen zitten bijgaand aan de bovenkant en zijn meestal waarneembaar.

Doe-het-zelf
Wanneer u zelf een schuifdeurbeslag koopt en plaatst, houd dan rekening met de zwaarte en breedte van de schuifdeur. De deur moet namelijk wel in het beslag passen! Ook het gewicht van de deur is essentieel. Het beslag moet namelijk het complete gewicht van de schuifdeur in bedwang kunnen houden.

Plaats een reactie