Veilig aan het werk met een reachtruck certificaat

Vaak zijn wij de trotse bestuurders van een sedan en denken dat wij alle wijsheid in pacht hebben om de iets wat technischere voertuigen te besturen. Denk daarbij aan het besturen van een reachtruck. Hoe moeilijk zal het eigenlijk zijn om een reachtruck te besturen! Echter, voor het besturen van dit soort trucks zijn professionals nodig. Een professional ben je uiteraard wanneer je gecertificeerd bent. Je kan jezelf certificeren met een reachtruck certificaat. Je hebt dan een opleiding of cursus achter de rug, waarna je als volwaardige reachtruck bestuurder aan de bak kunt.

Wat is een reachtruck precies?
Een reachtruck wordt aangedreven door een elektrische motor en verdient zijn naam aan de mast die in en uit geschoven wordt. Reachtrucks worden (anders dan de heftruck) aangedreven door een elektromotor. Daarom is die ook anders opgebouwd. De reachtruck heeft een andere opbouw dan de heftruck en is een stuk smaller waardoor die in de meest kleine ruimtes kan worden ingezet.

Reachtrucks besturen is even populair als het besturen van een heftruck. Maar er schuilen ook heel veel gevaren in het vak. Omdat de werkzaamheden in negen van de tien gevallen seizoengebonden is, is er rond een bepaalde periode van het jaar een grote vraag naar Reachtruck bestuurders. Dit zorgt ervoor dat heel wat onervaren en jonge lui zich aandient. De kans is dan groter dat er niets mis gaat en de organisatie maar ook de bestuurder kan zodoende in hele grote problemen komen te zitten. Denk maar aan medische kosten die niet worden gedekt en grote schade voor het bedrijf vanwege onoplettendheid en nonchalant gedrag.
Meer weten? Klik dan hier voor meer informatie over het halen van verschillende certificaten. 

Waarom een reachtruck cursus volgen handig is
Het is daarom goed om een Reachtruck certificaat in de wacht te slepen. Zo ben je gecertificeerd en wordt je gerekend tot een professional. De kans dat je door bedrijven wordt ingehuurd is dan ook aanzienlijk groter. Al heel jong kun je zo een reachtruck cursus volgen. Dit omdat je vanaf je zestiende bevoegd bent om deze truck te besturen.

Wat zo’n cursus allemaal inhoud
Maar wat leer je allemaal op zo’n cursus? Tijdens de cursus reachtruck besturen, worden alle technische aspecten je aangeleerd en stort je je volledig op de theorie. Verder leer je diverse gevaren herkennen waardoor je al vroeg de risico’s in de gaten hebt en kunt inspringen. Je bent hierdoor oplettend waardoor de kans dat er iets mis gaat tijdens het werken, aanzienlijk wordt verkleind. Ook het aspect veiligheid wordt breedvoerig behandeld.

Een stukje zekerheid
Alhoewel er voor het besturen van de reachtruck geen certificaat vereist is, leert de praktijk dat die wel voordelig is. Je zorgt niet alleen voor een stukje zekerheid bij je werkgever maar ook voor jezelf. Dit omdat er bij eventuele ongevallen in ieder geval dekking van de verzekering is. Een maal je certificaat in de hand, zal je altijd nog een opfrisser kunnen nemen om bij te zijn met de ontwikkelingen en de trends op het gebied van dit voertuig zelf en haar vernieuwingen.

Plaats een reactie